شستشوی فرش ماشینی در منزل کار آن‌چنان سختی نیست که فکر می‌کنید باید حتماً فرش را به قالی‌شویی بدهید. طریقه شستن فرش ماشینی باید اصولی باشد تا به فرش آسیبی وارد نشود، اگر یک سری نکات رعایت نشوند قطعاً نتیجه پایانی کار، مطلوب و خوب نخواهد بود. شستن نادرست فرش‌ ماشینی می‌تواند سبب زمخت شدن فرش، شکستگی فرش، زردشدن ریشه‌ها و مشکلات این‌چنینی دیگر شود و به همین دلیل، در ادامه درباره روش‌های اصولی شست‌وشوی فرش ماشینی در خانه با شما بیشتر صحبت خواهیم کرد.

چرا شستشوی فرش مهم است؟

همان‌طور که می‌دانید امروزه خرید انواع فرش ماشینی همچون فرش تندیس کاشان بسیار مورد استقبال قرار گرفته‌ است؛ دراین‌بین، شستشوی فرش ماشینی در منزل هم موضوع قابل اهمیتی است. شست‌وشوی به‌موقع فرش‌ باعث حفظ زیبایی و جلوه فرش می‌شود و طبیعتاً روی طول عمر اصلی آن تأثیر می‌گذارد؛ چرا که آلودگی و کثیفی‌هایی که فرش به خود می‌گیرد، باعث می‌شود که رنگ فرش به‌مرور تغییر پیدا کند و الیاف فرش سست شوند.

نحوه شستشوی فرش ماشینی در منزل

برای شستشوی فرش ماشینی در منزل شما باید گام‌به‌گام وارد عمل شوید تا نتیجه پایانی کار رضایت‌بخش باشد. همان‌طور که می‌دانید امروزه برخی فرش‌های ماشینی خود را به قالیشویی‌های معتبر می‌دهند؛ ولی برخی دیگر تمایل دارند که خود در منزل این کار را انجام دهند. اگر شما نیز قصد شست‌وشوی فرش در منزلتان را دارید، در ادامه با ما همراه باشید.

تعیین محل شستشوی فرش

اولین نکته در شستشوی فرش در منزل مشخص‌کردن محل شست‌وشو است. شما باید یک مکان مناسب را انتخاب کنید. سطحی که انتخاب می‌کنید نباید به‌هیچ‌عنوان آسفالت باشد. باید سطح را کاملاً تمیز کنید؛ یعنی دارای خاک، سنگ‌ریزه و… نباشد. در غیر این صورت به فرش شما آسیب و صدمه جدی وارد خواهد شد که بافت آن را هدف قرار می‌دهد. سعی کنید از سطح‌های شیب‌دار استقبال کنید که بهترین محل برای شست‌وشوی فرش ماشینی است.

بررسی جزءبه‌جزء فرش

کناره، سطح و پشت فرش ماشینی خود را بررسی کنید. متأسفانه برخی از افراد به این بررسی توجهی نشان نمی‌دهند. شاید فرش دچار پارگی، سوختگی و… باشد و این بررسی قطعاً به شما کمک می‌کند. به این دلیل که قبل از شست‌وشو قادر خواهید بود که مشکل موجود را رفع کنید و به تعمیر فرش ماشینی بپردازید. البته تعمیر فرش ماشینی کار شما نیست و باید فردی متخصص در این حوزه این کار را انجام دهد. چنانچه فرش عیب و ایرادی داشته باشد، در هنگام شستشو بیشتر به مشکل برخواهد خورد. این‌گونه بعد از شست‌وشوی فرش باید هزینه بیشتری را بپردازید.

پاک‌سازی تاروپود

گردوغبار و آلودگی روی فرش را از بین ببرید تا راحت‌تر شستشو انجام شود. با جاروکردن این کار به‌راحتی امکان‌پذیر است؛ حتی برخی از افراد از جاروبرقی نیز استفاده می‌کنند.

آگاهی در مورد نوع و جنس الیاف

فرش یا ماشینی یا دستبافت است که ما در این مطلب به شست‌وشوی فرش ماشینی پرداخته‌ایم. فرش ماشینی از جنس‌های متنوعی برخوردار است؛ ممکن است فرش موردنظر شما ابریشمی، مواد پلاستیکی، اکریلیک و… باشد. هر فرشی با جنس مخصوص خود می‌تواند روش خاصی را برای شستشو انتخاب کند. به‌عنوان‌مثال فرش‌های ماشینی را نباید با آب داغ شست‌وشو دهید؛ چراکه کیفیت اولیه فرش از بین خواهد رفت.

خیس کردن کامل فرش

با وسیله‌ه‎ای به نام سردوش می‌توانید فرش ماشینی را کمی خیس کنید. طول و عرض فرش باید به شکل رفت و برگشتی خیس شود که در غیر این صورت شما اصول شست‌وشوی فرش ماشینی در منزل را به‌درستی رعایت نکرده‌اید.

استفاده از مواد شوینده ملایم

سعی کنید از مواد شوینده ملایم استفاده کنید. توصیه ما به شما ترکیب شامپو فرش، پودر دستی و کلر است که وقتی این ترکیب را در سطل قرار دهید، می‌توانید منتظر باشید که کف کند و سپس تمام فرش را با کف این ترکیب مواد پر کنید. این ترکیب به شما کمک می‌کند تا به‌صورت حرفه‌ای بتوانید فرش موردنظر ماشینی خود را شست‌وشو دهید. به‌هیچ‌وجه از پودر دستی نباید به‌تنهایی استفاده کنید. به این خاطر که باعث آسیب جدی به فرش ماشینی خواهد شد. وایتکس هم گزینه خوبی برای شستشوی فرش ماشینی در منزل نیست. زیرا باعث پوسیدگی ریشه‌ها و بدنه فرش خواهد شد.

پاروکشی فرش

پاروکشی فرش را باید مسئله جدی در نظر بگیرید. پارو باید در جهت خواب فرش باشد. بدین ترتیب آبی که درون فرش وجود دارد، به عمق نفوذ نکرده و خارج خواهد شد. انجام این کار را باید چندین مرتبه در نظر بگیرید. آب اگر در عمق فرش باقی بماند باعث زردشدن فرش و ریشه‌ها خواهد شد.

خشک‌کردن فرش

بعد از پاروکشی، باید آب فرش را کاملاً بگیرید. حال نوبت لول کردن فرش است. بعد از لول کردن باید فرش را بلند کنید و سپس فرش را روی سطحی شیب‌دار قرار دهید و بعد از گذشت حدود نصف روز باید فرش را زیر نور خورشید پهن کنید. البته اگر فصل تابستان باشد، نباید زیر نور خورشید فرش ماشینی را پهن کنید؛ چراکه باعث آسیب به بافت فرش خواهد شد.

مواد شوینده مناسب شستشوی فرش ماشینی در منزل

برای شستشوی فرش‌های ماشینی بهترین کار این است که از مواد شوینده خانگی استفاده کنید. البته مواد شوینده‌ای که انتخاب می‌کنید، نباید باعث تغییر رنگ فرش شما شود و سعی کنید قسمتی از فرش را با ماده شوینده موردنظر تست کنید. اگر فرش تغییر رنگ ندهد، آن زمان قادر خواهید بود که برای شست‌وشوی فرش ماشینی در منزل از پودر موردنظر استفاده کنید. برخی از افراد از سرکه یا بی‌کربنات سدیم استفاده می‌کنند. این مواد مناسب هستند؛ ولی باید همان‌طور که گفته شد، از قبل روی قسمت پنهان فرش ماشینی این مواد تست شوند.

نگهداری بعد از شستشوی فرش ماشینی در منزل

اگر طبق مراحل گفته شده نسبت به شستشوی فرش ماشینی در منزل اقدام کنید، قطعاً شستشوی فرش با مشکلی شما را روبرو نخواهد کرد. نگهداری از فرش بعد از شستشو هم خود موضوع مهمی است. سعی کنید بعد از شستشو، فرش را سریعاً در مکان موردنظر خود پهن کنید. اگر قصد پهن کردن آن را هم ندارید، می‌توانید فرش را لول کنید؛ ولی به‌هیچ‌عنوان تا نکنید. فرش ماشینی را بعد از شست‌وشو نباید در برابر نور خورشید قرارداد یا در مکانی گذاشت که احتمال وجود رطوبت است. اگر نگهداری از فرش را جدی نگیرید، طبیعتاً طول عمر خوبی را برای فرش نمی‌توانید انتظار داشته باشید.