راهکارهای از بین‌بردن پرز فرش ماشینی در حال حاضر موضوعی است که بسیاری از افراد به دنبال آن هستند. استقبال مردم به خرید فرش‌های ماشینی نظیر فرش تندیس کاشان تحسین‌برانگیز است. بسیاری از مردم بعد از خرید فرش ماشینی متوجه پرز دادن آن می‌شوند که این اتفاق می‌تواند بسیار اضطراب‌آور باشد. در برخی از شرایط پرزهای فرش به‌قدری زیاد است که نظافت را دشوار می‌کند. به همین دلیل،  قرار است در مورد دلایل و روش‌های ازبین‌بردن پرز فرش ماشینی اطلاعاتی را در اختیار شما عزیزان قرار دهیم، پس در ادامه همراه ما باشید.

پرزدهی فرش چیست؟

حال که قرار است در مورد راهکارهای ازبین‌بردن پرز فرش ماشینی با شما صحبت کنیم، با اصطلاح پرزدهی فرش باید آشنا شوید، پرزدهی حالتی است که بخش‌هایی از الیاف فرش نو به‌خاطر پا خوردن و فشار به الیاف به وجود می‌آید. در شرایط دیگری هم پرزدهی می‌تواند نشانه آسیب فرش باشد؛ چرا که الیاف از داخل بافت فرش خارج شده‌اند و ساختار فرش دچار آسیب شده است.

معمولاً در فرش‌های ماشینی پرزدهی متداول‌تر از باقی فرش‌ها است. پرزدهی نشانه بی‌کیفیت بودن فرش ماشینی نیست؛ ولی مدت‌زمان، نوع و شدت آن موضوعات مهمی هستند. عمدتاً الیاف اکریلیک بین 1 تا 3 هفته باید پرز بدهد و بیشتر از یک ماه اگر طول بکشد، به خاطر بی‌کیفیتی الیاف است و می‌تواند نشانه آسیب جدی فرش باشد. یکی از کارخانه های تولید فرش که محصولات با کیفیت و مرغوبی تولید می‌کند، کارخانه ی فرش تندیس کاشان است که کیفیت در این مجموعه حرف اول را می‌زند.

دلایل پرزدهی فرش ماشینی

پرزدهی فرش ماشینی مشکل تقریباً طبیعی می‌تواند باشد و لازم نیست نگران باشید که شاید کیفیت فرش دچار مشکل شده است. پرزدهی فرش دلایل مختلفی دارد که ما در ادامه به بررسی چند نمونه از بارزترین دلایل آن می‌پردازیم.

  • از جمله دلایلی که برای پرز فرش ماشینی می‌توان بیان کرد دمای نامناسب دستگاه در هنگام بافت فرش است. زمانی که دستگاه ریسندگی دمای مناسبی ندارد، بافت فرش هم به‌درستی انجام نمی‌شود که این خود یکی از دلایل پرزدهی فرش است.
  • دلیل دیگری که وجود دارد الیاف مورداستفاده در هنگام تولید فرش است. معمولاً برخی از الیاف‌ها پرزدهی بیشتری دارند و به همین دلیل، شما با پرزدهی فرش ماشینی روبرو می‌شوید، الیافی مانند اکریلیک ماندگاری و کیفیت فوق‌العاده‌ای دارند؛ اما پرز دادن آن‌ها یک دردسر است.
  • دلیل دیگر هم تراکم فرش است، هرچه فرش ماشینی شانه کمتری داشته باشد پرز بیشتری می‌دهد و می‌توان گفت هر چقدر شانه‌های فرش بیشتر باشد، تراکم آن هم بالاتر است و شما را با پرزدهی کمتری روبرو می‌کند.
  • یکی دیگر از دلایل پرزدهی فرش پا خوردن آن است. به همین علت، برخی از فرش‌های نو شروع به پرزدهی می‌کنند؛ همچنین زمانی که فرش شما قدیمی شده باشد یا در انباری آن را نگه داشته باشید و مدت‌زمان زیادی به آن سر نزده باشید، به‌خاطر وجود آسیب‌هایی همچون پوسیدگی ممکن است فرش دچار پرزدهی شود و بدین ترتیب شما باید به دنبال راهکارهای ازبین‌بردن پرز فرش ماشینی باشید.

عوامل پرزدهی فرش ماشینی

درمورد اینکه چه عواملی باعث پرزدهی فرش می‌شوند، در ابتدا باید گفت تراکم فرش بسیار تأثیرگذار است. معمولاً فرش‌هایی که تراکم بالایی دارند، مقاوم‌تر هستند و پرزدهی کمتری دارند، پس اگر قرار است که از فرش بدون پرزدهی استفاده کنید، بهتر است فرشی با تراکم بالا را انتخاب کنید.

رنگ فرش هم یکی دیگر از عواملی است که در میزان پرزدهی فرش تأثیر می‌گذارد. فرش‌های رنگ روشن پرزدهی بیشتری دارند، درصورتی‌که فرش‌های تیره‌رنگ این‌چنین نیستند. نمی‌توان گفت فرش‌های تیره به‌هیچ‌عنوان پرزدهی ندارند؛ چراکه پرزدهی آنها نسبت به فرش‌های روشن خیلی کمتر است. الیاف هم یکی دیگر از مواردی است که با میزان پرزدهی رابطه مستقیم دارد، الیاف پلی‌استر به‌هیچ‌عنوان پرزدهی ندارند؛ ولی الیاف اکریلیک تا حدوداً یک ماه کمی پرزدهی دارند.

روش‌های ازبین‌بردن پرز فرش ماشینی

حال اگر بخواهیم که به روش‌های و راهکارهای ازبین‌بردن پرز فرش ماشینی اشاره‌ای داشته باشیم، موارد زیر را می‌توانیم بیان کنیم که شامل:

استفاده از جاروبرقی

جاروبرقی یکی از روش‌هایی است که برای ازبین‌بردن پرز از روی فرش به کار می‌آید. زمانی که به‌تازگی فرش ماشینی را خریداری می‌کنید و مورداستفاده قرار می‌دهید، باید از جاروبرقی استفاده کنید و با مکش بالا پرزهای فرش را به‌صورت کامل از بین ببرید.

برس‌های مخصوص پرزگیر

روش دیگر استفاده از برس‌های مخصوص پرزگیر فرش است. زمانی که فرش ماشینی پرز زیادی دارد، برس‌های پرزگیر مخصوص کمک‌کننده هستند. باید برس را در آب خیس کنید و سپس آن را روی فرش بکشید و بعد اتمام کار باید از جاروبرقی استفاده کنید.

چسب‌کاغذی

شاید باور نکنید؛ اما چسب‌کاغذی هم از جمله روش‌های دیگر و راهکارهای ازبین‌بردن پرز فرش ماشینی است. باید چسب را روی فرش بمالید و سپس چسب را به‌صورت دقیق از روی فرش بردارید. این‌چنین پرزها هم از بین می‌روند. البته این کار را باید با آرامی انجام دهید؛ چرا که هرگونه تماس خشن با فرش می‌تواند به الیاف آن آسیب جدی وارد کند. متأسفانه برخی با این نکته آشنایی ندارند و بعد از مدتی از آسیب‌دیدگی فرش ماشینی خود احساس نارضایتی می‌کنند.

فوم نگهداری فرش

فوم‌های نگهداری فرش هم گزینه ایده‌آلی هستند که معمولاً علاوه بر ازبین‌بردن پرزهای فرش از پوسیدگی و کثیفی آن‌ها هم جلوگیری می‌کنند. فوم‌ها قیمت خیلی بالایی ندارند که خرید آن‌ها برای شما دشوار باشد؛ بنابراین به‌راحتی می‌توانید آنها را تهیه کنید.

شامپو فرش

شامپو فرش هم از دیگر روش‌ها و راهکارهای ازبین‌بردن پرز فرش ماشینی است. شامپو فرش را باید روی یک دستمال نخی بریزید و سپس دستمال را روی فرش بمالید. بدین‌گونه کمترین آسیب را الیاف فرش به خود خواهند دید. برای تمیزکردن شامپو از روی فرش هم می‌توانید از پارچه‌های نخی مرطوب استفاده کنید.

حوله و دستمال حمام

حوله و دستمال حمام هم برای ازبین‌بردن پرزهای فرش ماشینی مناسب هستند. تنها کافی است که حوله یا دستمال را در آب خیس کنید و روی فرش بکشید. برای نتیجه دهی بهتر هر 2 روز 1 مرتبه این کار را انجام دهید.

آیا پرزدهی فرش نشانه آسیب‌دیدگی آن است؟

در مورد عوامل، دلایل و راهکارهای از بین‌بردن پرز فرش ماشینی با شما صحبت کردیم. بهتر است بدانید که امروزه با استقبال مردم از فرش‌های ماشینی باید نحوه استفاده و نگهداری از این فرش‌ها هم آموزش داده شوند که بتوان طول عمر خوبی را برای فرش در نظر گرفت. فرش‌های ماشینی که تراکم بالایی دارند، به‌ندرت پیش می‌آید که شروع به پرزدهی کنند. درصورتی‌که فرش ماشینی آسیبی به آن وارد نشده باشد، پرزدهی شدیدی نخواهد داشت. روش‌هایی که معرفی کرده‌ایم، روش‌هایی ساده با وسایلی کاربردی برای ازبین‌بردن پرز فرش ماشینی بودند که امیدواریم برای شما کارآمد باشد.